Alles over de houdbaarheid van koffiebonen

De houdbaarheid van koffiebonen kan variëren. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals de manier waarop ze zijn bewaard en de soort koffiebonen, kun je de bonen voor een bepaalde tijd bewaren. 

In dit blog geven we je antwoord op de vraag: hoelang blijven koffiebonen goed? Zodat jij precies weet wanneer je toch echt de laatste boon gemalen moet hebben om te genieten van een heerlijke kop koffie.

Hoelang blijven koffiebonen goed?

Allereerst; koffiebonen zijn heel lang houdbaar, ook als ze gebrand zijn. Uiteraard zijn ze het aller lekkerst in de eerste maanden na het branden. Na deze periode beginnen de bonen langzaam hun versheid en dus wat smaak te verliezen. En als echte koffieleut en levensgenieter wil jij dat natuurlijk voorkomen.

Wij verpakken de bonen in de meest geschikte zakken om de bonen zo lang mogelijk vers te kunnen houden, lichtdicht en luchtdicht!

Koffiebonen thuis bewaren

Om de goede smaak van koffiebonen na openen van de verpakking te verlengen, is het belangrijk om ze op een droge, koele plek te bewaren. Bij voorkeur in een luchtdichte container of bak. Wat je absoluut wil vermijden is direct zonlicht, vocht en warmte.

Deze factoren kunnen de kwaliteit van de bonen namelijk aantasten. Dat is ook de reden dat koffiebonen altijd langer goed blijven dan gemalen koffie; de bonen worden minder blootgesteld aan lucht en vocht. Als je gemalen koffie gebruikt maal dan pas de bonen op het moment dat je de koffie gaat gebruiken en maal nooit te veel zodat er geen gemalen koffie over blijft.

De versheid en smaak van koffiebonen

Het is belangrijk om te weten dat hoewel koffiebonen na verloop van tijd hun versheid en smaak kunnen verliezen, ze nog wel veilig te consumeren zijn.  Als je ze goed bewaart kunnen ze eigenlijk niet bederven.

De uiterlijke datum waarop wij je aanraden de koffiebonen toch echt opgedronken te hebben, vind je op de verpakking. De zogeheten THT datum (ten minste houdbaar tot-datum) vertelt jou precies tot wanneer wij de koffiebonen nog lekker genoeg vinden om  koffie mee te zetten.

Kunnen koffiebonen over de datum gaan?

Tegenover THT op verse koffiebonen staat een discussie die al jaren plaatsvindt. Er is namelijk een tegengeluid dat beweert dat we de houdbaarheid van koffiebonen en koffie veel te serieus nemen (ook van andere levensmiddelen overigens).

"Koffiebonen kunnen prima genuttigd worden tot wel enkele maanden na de uiterste houdbaarheidsdatum."

Bij Joost geven we je graag het advies mee om te doen waar jij je goed bij voelt. Drink je het liefst verse koffie? Zorg dan dat je verse koffiebonen binnen 8 tot 12 weken uit de kast verdwenen zijn.

Stem de inkoophoeveelheid af op hoeveel koffie je drinkt

Jij neemt als ware koffieliefhebber geen genoegen met een ‘prima kopje koffie’. Je wil de verse bonen door alles heen proeven. En terecht. Het is niet voor niets dat je jouw bonen bij Branderij Joost bestelt.

Joost heeft immers de allerbeste koffiebonen neer weten te zetten door zijn strenge voorselectie, fijne neus en bijna-nooit-tevreden-smaak. 

Daarom raadt Joost je aan om de hoeveelheid koffiebonen die je inkoopt af te stemmen op je gebruik. Bijvoorbeeld onze koffie doosvoordeel van 6 zakken is genoeg voor ca. 600 koppen koffie. 

Zo weet jij zeker dat je altijd een heerlijke kop verse koffie drinkt.