Koffie verkeerd: dit is het en zo maak je 'm

De koffie verkeerd is een bekende voor velen. Het is een razend populaire koffiesoort in Nederland en wordt ook wel ‘café au lait’ (koffie met melk) of ‘caffè latte’ genoemd. Veel mensen verwarren deze koffiesoort met een cappuccino of latte macchiato, maar koffie verkeerd is toch echt anders. Waarom? Dat vertellen wij je in dit blog.

 

Wat is koffie verkeerd?

Laten we beginnen met een kleine uitleg. Want wat is koffie verkeerd precies? Een koffie verkeerd is koffie met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk en een klein laagje melkschuim.

 

De verhouding is 1/3 deel koffie en 2/3 deel melk. Vandaar de naam ‘café au lait’ (koffie met melk). Door de grote hoeveelheid melk is deze koffie perfect geschikt voor nieuwe koffiedrinkers. Je herinnert je vast nog wel je eerste kopje koffie.

 

Grote kans dat de bittere smaak er een was waar je even aan moest wennen. Voor alle nieuwe koffiedrinkers is een koffiesoort met veel melk daarom perfect om langzaamaan te wennen aan de bittere smaak.

 

Waar komt de naam vandaan?

1/3 deel koffie en 2/3 deel melk dus. Maar wat heeft dat dan te maken met de naam? Alles! Koffie wordt vaak gedronken met een klein scheutje melk. Bij een koffie verkeerd is de verhouding precies omgedraaid.

 

Eigenlijk drink je melk met een beetje koffie. Vandaar dus de naam voor deze verkeerde koffie.

 

Koffie verkeerd vs. latte macchiato

De verwarring van een koffie verkeerd met een latte macchiato is niet geheel onbegrijpelijk. In het Engels bestel je een koffie verkeerd namelijk door simpelweg te vragen naar een latte. Er zit echter wel een verschil tussen.

 

Dat verschil zit ‘m in de grootte van de drank en hoeveelheid melkschuim. Een latte macchiato krijg je vaak in een groot glas. Deze koffiesoort bestaat uit drie gelijke delen espresso, melk en melkschuim.

 

In tegenstelling tot de café au lait die alleen uit koffie en melk bestaat en in een kleiner kopje geserveerd wordt.

 

Koffie verkeerd vs. cappuccino

Wat is dan het verschil tussen een koffie verkeerd en een cappuccino? Want alhoewel dit populaire drankje vaak wordt aangezien voor een koffie verkeerd, zit er wel degelijk een verschil tussen. Ook dat zit ‘m weer in de koffie-melk verhouding. Bij een cappuccino wordt namelijk meer melkschuim gebruikt.

 

Melk bij Branderij Joost?

Ook al verkopen we bij Branderij Joost geen melk, met onze koffiebonen en koffiecups kan je al deze verschillende koffiesoorten makkelijk zelf maken. Zo ervaar je de smaak van een echte barista koffie gewoon thuis.

 

Koffie verkeerd maken

Het antwoord op de vraag: wat is koffie verkeerd, is inmiddels wel duidelijk. Fijn, want dan kunnen we door naar het leukste onderdeel: koffie verkeerd maken!

 

Dit doe je makkelijk zelf thuis, natuurlijk met de bonen of cups van Joost. Volg deze stappen en geniet van het heerlijke kopje:

 

1.     Verwarm de melk

2.     Zet de koffie

3.     Voeg de melk toe aan de koffie

 

Zo simpel is het.

 

Extra tips café au lait maken

 

Oké, misschien vragen deze stappen om nog wat verduidelijking. Gelukkig heeft Joost nog een aantal tips, waardoor het zetten van deze koffiesoort nóg makkelijker wordt.

 

·       Schenk het kopje voor de helft vol met melk en doe het daarna in de pan of in de melkopschuimer. Zo heb je precies de juiste hoeveelheid.

·       Tijdens het verwarmen mag de melk niet koken. Met een melkopschuimer weet je zeker dat dit goed gaat. Doe je het in een pannetje? Blijf er dan bij.

·       Vul vervolgens het kopje tot net onder de helft met koffie.

·       Schenk als laatste de warme melk over de koffie.

 

En voilà! Je koffie verkeerd is klaar om van genoten te worden.