Vette koffiebonen: dit moet je weten

Wanneer we het hebben over koffie, komt vaak de term ‘vet’ voorbij. Maar wat betekent dit precies? Zijn er echt vetten aanwezig in koffiebonen? En zo ja, wat betekent dit dan voor de smaak en kwaliteit van je koffie? In dit blog duiken we dieper in de wereld van koffiebonen vet.

Zit er vet in koffiebonen?

Ja, koffiebonen bevatten natuurlijke oliën. Deze oliën, of vetten, zijn essentieel voor het aroma en de smaak van de koffie. Het koffiebonen vet draagt namelijk bij aan de rijke en volle smaak die koffieliefhebbers zo waarderen.

Ze worden vooral zichtbaar na het roosterproces, wanneer de bonen beginnen te ‘zweten’.

Hoe herken je vette koffiebonen?

Vette koffiebonen herken je aan hun glanzende uiterlijk. Na het roosteren komen de natuurlijke oliën naar de oppervlakte, wat de bonen een enigszins glimmend uiterlijk geeft. Deze glans is een teken van versheid en een hoge kwaliteit van de bonen.

Het is belangrijk om te weten dat de hoeveelheid vet in koffiebonen kan variëren afhankelijk van de soort boon en het roosterniveau.

Hoe ontstaan vette koffiebonen?

Iedere koffieboon bevat vetten. De ene boon meer dan de ander. Zo bevatten Robusta koffiebonen meer oliën dan Arabica bonen.

Maar er zijn meer factoren die invloed hebben op het vet in koffiebonen:

  • Het branden: het roosteren van de bonen heeft een grote invloed op hoe vet de boon is. Je kunt het vergelijken met het poppen van popcorn. Een koffieboon popt (crackt) twee keer tijdens het branden. Bij de tweede crack gaan de poriën van de boon open en komen de vetten eruit. Dit noemen we ook wel ‘zweten’.
  • Temperatuurwisselingen: te veel en te hoge temperatuurwisselingen komen de vetheid niet ten goede.
  • Tijd: hoe langer de bonen blijven liggen na het branden, hoe groter de kans is dat de vetten langzaam naar buiten komen door oxidatie. Vers gebrande koffiebonen  die direct verpakt zijn, hebben hier minder last van. Maar ook koffiebonen in een dichte verpakking die een lange tijd staan, kunnen gaan ‘zweten’.

Welke koffiebonen zijn niet vet?

Niet alle koffiebonen hebben een zichtbare vetlaag. Koffiebonen die niet vet zijn, hebben vaak een matter uiterlijk. Dit kan komen door een lichter roosterniveau of een andere bonensoort.

Koffiebonen zonder vet zijn nog steeds van hoge kwaliteit en kunnen een meer subtiele smaak hebben, wat door sommige koffiedrinkers juist wordt gewaardeerd.

Wil je vette koffiebonen liever vermijden? Zorg dan dat je wegblijft van de dark roast koffie blends.

Alle koffiebonen bevatten vetten (oliën). Maar bij de ene koffieboon zie je de vettige laag wel en bij de andere niet. Er gaan veel verhalen rond dat vette koffiebonen schadelijk zijn voor je gezondheid en voor je koffiemachine. Maar wat is waar? Joost legt het je uit.

Zijn vette koffiebonen slecht voor je gezondheid?

Er zit geen directe link tussen vette koffiebonen en negatieve gezondheidseffecten. De natuurlijke oliën in koffiebonen zijn in feite een bron van antioxidanten. Maar, zoals bij alles, is matiging belangrijk.

Overmatige consumptie van elk type koffie kan leiden tot bijwerkingen zoals slapeloosheid of nervositeit.

Maar, zoals je weet; té veel van iets is nooit goed. Dat geldt zelfs voor groenten en fruit ;-).

Zijn vette koffiebonen slecht voor je koffiemachine?

Vette koffiebonen kunnen soms problemen veroorzaken in bepaalde soorten koffiemachines, vooral in automatische espressomachines. De vetten kunnen zich ophopen en leiden tot verstopping.

Als je een Jura volautomatische koffiemachine hebt en deze reinigt conform de voorschriften met de juiste Jura reinigingsmiddelen dan zal het gebruik van vette bonen niet tot problemen leiden.  

Haal voor de zekerheid ook regelmatig een droge doek door het bonenreservoir als deze leeg is, zo haal je de vette aanslag weg, wat de smaak zeker ten goede zal komen omdat je zo de “oude” vetten verwijdert.

Het is daarom belangrijk om je machine regelmatig te reinigen en te onderhouden. Vooral als je vaak vette dark roast koffiebonen gebruikt.