Cashewnoten gezond? Ja of nee? Je leest het hier

We hebben het natuurlijk over de allerlekkerste cashewnoten van Joost. We genieten er allemaal mateloos van, maar zijn ook een klein beetje bezig met onze gezondheid. Vandaar in dit blog het antwoord op de vraag ‘zijn cashewnoten gezond?’.

Zijn cashewnoten gezond?

We stellen je graag direct gerust: cashewnoten zijn supergezond! Waarom? Ze bevatten veel voedingsstoffen en vitaminen waar je lichaam ontzettend blij van wordt. Denk aan onverzadigde vetten, ijzer, magnesium, zink, vitamine K, vitamine B1 en proteïne.

Kan je dan zorgeloos genieten van dit heerlijke nootje? Nee, dat ook weer niet helemaal.

Veel kcal per 100 gram…

Op het eerste gezicht lijken cashewnoten namelijk helemaal niet zo gezond. Ze bevatten maar liefst 590 kcal per 100 gram. Dat is meer dan de meeste chips! Al is dat niet per se slecht. Wij leggen je uit waarom.

Kcal geven je namelijk onvoldoende informatie over hoe gezond iets is. Als iets veel kcal bevat, wil dat niet zeggen dan het per definitie ongezond is. En ook niet iedere kcal voedt je lichaam op dezelfde manier.

Een halve appel kan bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid kcal bevatten als een handje snoep. Maar toch is een halve appel veel gezonder dan die snoepjes. Voor cashewnoten vs. chips geldt precies hetzelfde.

Veel kcal, veel eiwitten

Er zitten veel kcal in cashewnoten, omdat er veel eiwitten, koolhydraten en vetten inzitten. Dit zijn de drie energieleveranciers van je lichaam. Gelukkig zijn cashewnoten dus niet alleen maar rijk in calorieën.

Voedingsstoffen cashewnoten ongezouten

Voor de liefhebber zetten we alle exacte voedingsstoffen in een tabel. In 100 gram ongezouten cashewnoten zit:

 

Kcal

Eiwitten

Koolhydraten

Suikers

Verzadigd vet

Onverzadigd vet

Eiwit

Vezels

Zout

590

18,5 gr

22,5 gr

1,2 gr

9,5 gr

35,5 gr

5,3 gr

7,5 gr

0,01 gr 

Waarom zijn cashewnoten gezond?

We hebben ze al kort benoemd, maar zetten het graag overzichtelijk voor je op een rijtje, drie redenen waarom cashewnoten gezond zijn. Komen ze:

·       Veel gezonde onverzadigde vetten

·       Rijk aan vitamine B

·       Gezonde mineralen

#1 Veel gezonde onverzadigde vetten

Cashewnoten bevatten veel vetten, voornamelijk de onverzadigde variant. Veel mensen schrikken van het woord vetten, maar vetten zijn juist gezond. Ze bevorderen de cholesterolbalans en verlagen de kans op hart- en vaatziekten.

Mocht je niet gerustgesteld zijn over vetten, dan kun je alsnog cashewnoten met een gerust hart eten, want ze bevatten minder vet dan bijvoorbeeld pecannoten of pinda’s ;-).

#2 Rijk aan vitamine B

Daarnaast zijn cashewnoten uniek vanwege hun hoge gehalte aan vitamines B: B1, B2, B3, B5, B6 en B11, wat bijdraagt aan gezonde spiergroei. Ook vitamine E (een belangrijke antioxidant) en vitamine K (essentieel voor bloedstolling) zijn te vinden in deze heerlijke noten.

 #3 Gezonde mineralen

Cashewnoten zitten ook boordevol mineralen, wat goed is voor veel verschillende onderdelen in je lichaam! Lees:

·       Ijzer, voor bloedtransport

·       Magnesium, voor hart- en bloedvaten

·       Calcium, voor sterke botten en tanden

·       Zink, voor de stimulatie van je stofwisseling

·       Seleen en koper, voor een goede weerstand

·       Fosfor, voor de algehele gezondheid

·       Kalium en natrium, voor de bloeddruk en vochtbalans

Zijn cashewnoten gezond?

Ja! Cashewnoten zijn gezond. Je moet er alleen niet te veel van eten. Maar dat geldt voor bijna alles. Houd het bij een handje (of soms twee) per dag, dan weet je zeker dat je goed zit.

Op de gezonde tour en gelijk noten kopen? Dan zit je bij Joost altijd goed. Want naast dat zijn noten gezond zijn, zijn ze ook onweerstaanbaar lekker. Al is dat misschien niet altijd even handig om het bij één handje per dag te houden.