Hoe groeien pistachenoten? Aan een boom, onder de grond? Ontdek het hier

We duiken meteen in het vraagstuk van vandaag. Want hoe groeien die lekkere pistachenoten precies?

Pistachenoten groeien aan bomen die wetenschappelijk bekend staan als Pistacia vera. 

Waar groeien pistachenoten?

Deze bomen groeien van nature in droge gebieden, zoals in delen van Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Het zijn taaie bomen die kunnen overleven in extreme temperaturen en in droge en harde grond.

Tegenwoordig worden ze ook gekweekt in andere delen van de wereld, waaronder met name Californië en het Middellandse Zeegebied in landen als Griekenland, Italië en Spanje.

De pistacheboom

De boom waar pistachenoten aan groeien (we noemen hem voor het gemak maar even de pistacheboom), kan tot wel 10 meter hoog worden en hij kan heel oud worden. Sommige pistachebomen worden namelijk wel meer dan 300 jaar oud.

Ze bloeien in het voorjaar, meestal in april en mei. De mannelijke bomen produceren stuifmeel, dat door de wind wordt verspreid naar de vrouwelijke bomen. Deze produceren vervolgens de vruchten, de pistachenoten.

De pit van de vrucht

Pistachenoten zijn eigenlijk de pitten van de vruchten, die in trossen groeien en lijken op kleine, groene pruimen. Naarmate ze rijpen, veranderen ze van kleur en worden ze bruinachtig. De schil van de vrucht barst open als hij rijp is, waardoor de pit (de pistachenoot) zichtbaar wordt.

Het oogsten van de pistachenoten

De oogst van de pistachenoten vindt plaats in de late zomer, meestal van augustus tot oktober, afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden. De noten worden dan met de hand geoogst of met behulp van machines uit de bomen geschud en vervolgens gedroogd en verwerkt voordat ze worden verpakt en verkocht.

Van de boom naar jouw mond

Na het kweken van de bomen, het groeien van de vrucht, het oogsten, de reis naar Nederland, langs Branderij Joost, hup naar jouw mond. Reden genoeg om extra te genieten van deze overheerlijke noten.

De lekkerste pistachenoten kopen, doe je natuurlijk bij Branderij Joost. Joost is namelijk stad en land (of zeg maar gerust: de aardbol) afgereisd om de allerlekkerste pistachenoten te vinden. Heb je ze liever zonder dop? Die hebben we ook! Bekijk deze gepelde pistachenoten maar eens.

Als kers op de taart hebben we ook heerlijke droog geroosterde Griekse pistachenoten voor je in ons assortiment. Door het roosteren krijgt deze licht gezouten noot een warme roze/bruine kleur. Lekker!

Bestel de lekkerste (ja, echt de allerlekkerste) pistachenoten vandaag nog bij Joost en ervaar zelf de kwaliteit.