Vanaf welke leeftijd mag je koffiedrinken?

Kinderen kunnen best een keer een slokje koffie proeven, maar het structureel geven, is niet zo’n goede zet. Waarom niet? Omdat kinderen kleiner zijn dan volwassenen. Er is daarom minder cafeïne nodig om kinderen minder goed te laten functioneren. Té veel cafeïne kan de hartslag en bloeddruk verhogen, bijdragen aan brandend maagzuur en angst- en slaapstoornissen veroorzaken. 

Maar vanaf welke leeftijd mag je dan koffie drinken? Het advies van het Voedingscentrum is voor kinderen onder de 13 jaar geen tot niet meer dan 1 kopje koffie per dag te drinken (1 kopje is 125 milliliter). Voor kinderen van 14 tot 18 jaar is het advies om niet meer dan 1 tot 2 kopjes koffie per dag te drinken.

Het beste is om te wachten tot je kind 18 jaar is. 

Cafeïne en kinderen

De boosdoener van koffie voor kinderen zit ‘m dus in de cafeïne. Dat betekent dat je niet alleen koffie beter kunt laten staan, maar ook andere cafeïne houdende dranken, zoals: energydranken, cola, etc.

En de positieve effecten dan? Die zijn er zeker! Cafeïne geeft je namelijk een energie-boost. Maar helaas is die boost slechts tijdelijk en na een paar uur uitgewerkt. Dan ben je weer terug bij af. Sterker nog: als de cafeïne is uitgewerkt, slaat de vermoeidheid bij kinderen dubbel zo hard toe. 

Hoe kun je koffie leren drinken?

Is jouw kind wel eens benieuwd naar de smaak van koffie? Tegenwoordig worden er nog maar weinig simpele zwarte koffies gedronken. De mierzoete toppings als slagroom, siropen en hagelslag zijn niet meer weg te denken bij een slok zwart goud. Niet gek dus dat je kind benieuwd is naar de smaak van dit gezellige feestje in een kop.

Wil je kind koffie leren drinken, begin dan met melkkoffies: een koffie verkeerd, cappuccino of latte macchiato. Deze smaken niet té erg naar koffie en hoe meer melk er in het kopje zit, hoe minder koffie – en dus cafeïne – je kind binnenkrijgt.

Cafeïnevrije koffie voor kinderen een oplossing?

Hoe zit dat dan met cafeïnevrije koffie? Dat kan een goed alternatief zijn voor kinderen. Maar, let op: uit gegevens van het Voedingscentrum blijkt dat cafeïnevrij koffie niet helemaal cafeïnevrij is. 

Ze bevatten nog een kleine hoeveelheid cafeïne, vaak twee tot vier milligram. Dit is wel overduidelijk minder dan de 84 milligram in een ‘normale’ koffie.