Zelf pindakaas maken in 3 eenvoudige stappen

Zelf pindakaas maken is ontzettend eenvoudig. Met de heerlijke pinda’s van Joost, de noot die geen noot is, tover je binnen een mum van tijd de lekkerste pindakaas die je ooit hebt geproefd op tafel. Ontdek hier het geheime recept van Joost. We kunnen je alvast verklappen: het geheim zit ‘m in de eenvoud.

Pindakaas maken: dit heb je nodig

Om de pindakaas van je dromen te maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. Het geheim zit ‘m in de eenvoud, dus veel zijn het er niet.

·       Pinda’s, ongeveer 500 gram

We zeiden toch dat je niet veel nodig hebt en dat het geheim en de kracht in de eenvoud zitten ;-).

Welke pinda’s voor pindakaas?

Helaas zijn de enige echte ‘pindakaas pinda’s’, het zogenaamde runner type, erg moeilijk te verkrijgen. Zelfs bij een notenspeciaalzaak zijn ze lastig te verkrijgen. Als je dan toch bij zo’n speciaalzaak bent, bij Branderij Joost bijvoorbeeld, vraag dan naar ongezouten pinda’s.

Die vormen de perfecte basis voor jouw lekkerste pindakaas.

De bereidingswijze

De bereidingswijze is ook niet moeilijk. We leggen de stappen van Joost zijn geheime pindakaas recept graag aan je uit.

Stap 1: Roosteren

De eerste stap voor zelf pindakaas maken, is het roosteren van de pinda’s. Al eerder vertelden we je over noten roosteren en dat de beste manier om dit te doen, de oven is.

Dat is ook precies wat je doet bij pindakaas maken. Lees: de ongezouten, ongebrande pinda’s 16 minuten op 180 graden in de oven op een vlakke bakplaat.

Gebrande pinda’s hoeven maar vijf minuutjes op 180 graden de oven in.

Let bij deze stap op: haal de bakplaat op tijd uit de oven. De pinda’s garen namelijk nog zeker vijf minuten na.

Stap 2: Blenden maar

Na het roosteren, is het tijd om de pinda’s te blenden. Hiervoor heb je twee opties:

1.     Met een vezel

2.     Met een keukenmachine / blender

Zelf pindakaas maken met een vezel

Heb je een vezel thuis? Dan kan je je geroosterde pinda’s volledig glad maken. Je maakt daarmee dus een super smooth pindakaas. Om het fijn malen wat makkelijker te maken, kan je ervoor kiezen om een klein scheutje zonnebloemolie, kokosolie of olijfolie toe te voegen.

Met een keukenmachine / blender

Gebruik je een keukenmachine of blender om te pinda’s te blenden? Dan maak je er eigenlijk allemaal mini stukjes van. Dat is ook erg lekker. Je maakt dan eigenlijk een pindakaas met stukjes, zoals hij in de winkel verkocht wordt.

Heb met deze stap wel een klein beetje geduld, het blenden in een keukenmachine of blender kan wel een minuutje of zeven duren.

Stap 3: Mengen en klaar!

De derde, en alweer de laatste, stap is het mengen. Dit is compleet optioneel. Je kan bijvoorbeeld een snufje zout of kaneel toevoegen. Of een wat ‘spannender’ ingrediënt als chocolade.

Meng beetje bij beetje de ingrediënten door de pindakaas. Proef ondertussen of het nog lekker is. Het kan namelijk zomaar eens te veel worden en dan is je pindakaas niet meer de heerlijke pindakaas waar jij voor gaat.

Et voilà! Zelf pindakaas maken is een makkie

En dat was het al: roosteren, blenden, eventueel mengen en klaar! Je hebt zojuist zelf pindakaas gemaakt die:

·       Vrij is van palmolie

·       Geen suiker bevat

·       Zoutarm is

·       Geen stabilisatoren bevat

En die natuurlijk ook nog eens enorm lekker is!

Zelfgemaakte pindakaas bewaren

Je zelfgemaakte pindakaas bewaar je het beste in een goed afsluitbare pot. Het is een stuk minder lang houdbaar dan pindakaas uit de winkel, dat komt doordat er geen middeltjes aan toe zijn gevoegd, waardoor de houdbaarheid langer wordt.

Net als noten, houden we ook niet van pindakaas ‘met een smaakje’.

De pindakaas kan je ongeveer een maand bewaren. Maar vers is en blijft -ie natuurlijk het lekkerst. Wil je ‘m toch wat langer bewaren? Zet de pot dan in de koelkast.

Je kan maandelijks dus een gezellige middag zelf pindakaas maken. Misschien met je (klein)kinderen, partner of ouder(s). Vergeet dan natuurlijk niet de (dop)pinda’s van Joost van tevoren te kopen.