MACADAMIA

Veganistisch

€ 5,95

100 gram
Veganistisch

€ 5,95

100 gram
Smaak
De koningin onder de noten

Omschrijving

MACADAMIA NOTEN: EEN KORTE INTRODUCTIE

Macadamia noten zijn redelijk grote, bolvormige noten die een delicate, romige smaak hebben. Deze steenvrucht is een krokante nootje die zijn oorsprong vindt in Australië, maar nu ook in Zuid-Afrika geteeld wordt.

Hoe groeien macadamia noten?

Macadamia’s groeien aan de macadamiaboom, een groenblijvende boom die zich thuisvoelt in tropische regenwouden aan de kust. Aan de boom groeien allereerst lekker ruikende bloemen in een witte of roze kleur. Die bloem groeit uiteindelijk uit tot noten: soms maakt een bloem plaats voor wel 20 macadamia noten. Om de macadamia zit een harde, leerachtige schil die zich niet zo makkelijk laat kraken. Is de noot rijp, dan barst de schil echter vanzelf en valt de noot op de grond.

ZIJN MACADAMIA NOTEN GEZOND?

Op de vraag of macadamianoten gezond zijn, kunnen we zeker bevestigend antwoorden. Er zit een hele hoop goeds in macadamia’s aan vitaminen en mineralen.

Sommige mensen zullen macadamia’s vooral kennen vanwege hun hoge vetgehalte. Dit klopt ook: de macadamianoot bestaat voor maar liefst 70% uit vet. Gelukkig zijn dit voor het overgrote deel zeer gezonde vetten, bijvoorbeeld omega-7-vetten en omega-3-vetten. Dit maakt de macadamia tot een gezond tussendoortje.

Niet alleen zijn macadamia noten rijk aan gezonde vetten, ze bevatten nog veel meer gezonds. Een hele waslijst eigenlijk: vitamines B1, B2, B3, B5 en B6, ijzer, koper, fosfor, seleen, calcium, kalium, zink, magnesium, mangaan... Heel veel stoffen dus die ervoor zorgen dat allerlei lichaamsfuncties goed uitgevoerd kunnen worden. En dat allemaal dankzij lekker eten! Wij eten nog een nootje op je gezondheid ;-)

WAAROM ZIJN MACADAMIANOTEN DUUR?

Een zakje macadamia noten kost meer dan bijvoorbeeld een zakje pinda’s of cashewnoten met hetzelfde gewicht. De reden? Macadamia's zijn erg hard te kraken. Er is zelfs zo'n twintig kilo druk nodig per vierkante meter nodig om de macadamia uit z'n jasje te krijgen. En je begrijpt: daar schiet de prijs van omhoog. 

Macadamia noten zijn gewild

De macadamianoot is niet alleen lekker om op te eten, maar doet het ook goed in cosmeticaproducten. Zo laten macadamia noten je haar op een natuurlijke manier laten glanzen. In shampoo, conditioners of haarserums is macadamiaolie dan ook een populair ingrediënt. Huidproducten met macadamiaolie zijn er ook veel, denk bijvoorbeeld aan aftersun en dagcrème met macadamia.

Doordat de vraag naar macadamia’s dus hoog is en de macadamia niet gemakkelijk overal groeit, is de prijs van macadamianoten hoger dan die van de meeste andere noten.

Macadamia noten moeten worden gepeld

De harde schil waarin macadamianoten groeien, wordt in de fabriek van de noten afgepeld. Dit zorgt voor een extra stap in het productie- en verwerkingsproces, en ook daar betaal je voor.

MACADAMIA NOTEN KOPEN? WELKOM BIJ FIJNPROEVER JOOST

  • Houd jij ook zo van lekker?
Als je van lekker houdt, dan zit je goed bij Joost. Ook op het gebied van macadamia’s, want voor die macadamia’s is Joost de wereld afgereisd op zoek naar de beste variant. Net als voor alle andere noten in de winkel.

Joost heeft namelijk erg kritische smaakpapillen: hij wil alleen noten verkopen waarvan hij met de hand op het hart kan stellen dat het de állerlekkerste van hun soort zijn. Dat geldt dus ook voor de macadamia noten die je bij Branderij Joost in de schappen vindt: dat zijn de allerlekkerste, en zo is het. Fijnproever Joost staat ervoor garant.

  • En houd je van vers?
Vers is Joost ook op het lijf geschreven. We werken verschrikkelijk inefficiënt om ervoor te zorgen dat al onze noten vers gebrand zijn en vers voor jou verpakt worden. Dat betekent: iedere dag weer de oven opstoken om noten te branden, steeds een kleine hoeveelheid. Komt er eind van de dag een order van 500 gram gebrande noten binnen, dan kan het zomaar zijn dat dat niet meer in de schappen ligt. Dan gaat de oven dus weer aan, ook als het 5 voor 5 is.

In onze winkels hoeven we je niet te overtuigen, daar ruik je direct dat de macadamia’s en alle andere noten in de vitrine verser dan vers zijn. Onze website heeft die vertrouwde geur niet, jammer is dat. Maar je bent van harte welkom in onze winkel om de proef op de noot te komen nemen. Je neus liegt niet ;-)