Hoe groeien cashewnoten?

Sla jij een handje cashewnoten in één keer achterover? Lekker! Waarschijnlijk denk je er op dat moment geen seconde aan hoe die heerlijke kromme nootjes eigenlijk in jouw hand zijn beland. 

Wist je namelijk dat er een aantal ingewikkelde stappen nodig zijn voor jij kan genieten van een handje cashews? Lees verder in dit blog om het antwoord op de vraag ‘hoe groeien cashewnoten?’ te ontdekken.

Groeien cashewnoten aan een plant, boom of onder de grond?

Het leven van de cashewnoot begint bij de basis waar hij aan groeit, de Anacardium Occidental. Deze boom wordt ook wel de Kasjoeboom genoemd en is het kinderlijk huis van de cashewappel.

Cashewbomen worden individueel gekweekt door het zaadje apart te laten kiemen en de stekjes vervolgens te laten groeien. Na vijf maanden zijn de stekjes groot genoeg om overgeplant te worden naar een plantage met honderden, misschien wel duizenden cashewbomen.

Drie jaar later…

Het duurt bij een volgroeide traditionele boom vervolgens drie jaar voor deze vruchten krijgt en daarmee cashewnoten kan produceren.

Hoe groeien cashewnoten? Aan de Kasjoeboom

De bladstelen van de Kasjoeboom zijn ongeveer 1 cm lang. Door het blad loopt een lichtgekleurde hoofdnerf met meerdere lichtgekleurde zijnerven. De bloemen bestaan uit vijf bleekgele, roze gestreepte kroonbladeren.

De vruchtsteel van de Kasjoeboom zwelt bij rijping op en zit als een 5-10 cm grote, peervormige schijnvrucht (cashewappel) boven op de eigenlijke vrucht waarvan de cashewnoot de kern vormt. Deze cashewappel is rood of geel.

Het oogsten van de cashewappels

Dan is het tijd om de cashews te oogsten. De cashewappel heeft de vorm van een paprika (of peer) en is rijp wanneer deze rood of geel is en van de boom valt. Onder elke ‘appel’ groeit slechts één cashewnoot. Moet je nagaan! Zoveel bomen en zoveel werk voor één nootje per cashewappel.

Boeren halen de cashewnoten van de rijpe appels en laten deze een paar dagen drogen. Om de cashews zit op dat moment nog een harde schil. Tijdens de verwerking wordt die verwijderd.

De cashewappel zelf kun je ook eten, al is de vrucht niet zo lang houdbaar. Daarom wordt hij vooral lokaal gebruikt voor bijvoorbeeld wijn, frisdrank en jam.

Cashewnoten verwerken

Zodra de noten gedroogd zijn, is het tijd voor de volgende stap in het proces, de verwerking. Meestal worden cashewnoten uit Afrika verscheept naar India, waar ze vervolgens gebrand en gedopt worden. De volgende stappen worden daarvoor ondernomen:

·       Verhitten van de cashewnoot in dop om kraken mogelijk te maken;

·       Kraken en pellen;

·       Drogen van de cashewnoot om het vliesje van de cashewnoot te kunnen verwijderen;

·       Sorteren op grootte en kleur;

·       Verpakken en verschepen naar de klant.

Vervolgens kunnen de cashewnoten op diverse manieren worden verwerkt. Ze kunnen bijvoorbeeld gebakken worden in olie, geroosterd worden met hete lucht of met suiker gecoat worden.

De cashewnoten van Joost

Ben jij nog op zoek naar de allerlekkerste cashewnoten? Dan eindigt je zoektocht hier. Net zoals de zoektocht van Joost eindigde toen hij diep in India verzeild geraakt was. Maar dat was niet voor niets: hier vond hij namelijk dan eindelijk de allerbeste cashews.

Bij Joost kun je naast ongezouten cashewnoten ook terecht voor:

·       Gezouten cashewnoten

·       Rauwe cashewnoten

·       Pikante cashewnoten

Ook verkopen we ze voor je in de lekkerste mix; onze cashewmix. Deze bestaat uit cashewnoten (duh), blanke hazelnoten, blanke amandelen en pecannoten.

Loopt het water je al in de mond? De allerbeste noten kopen, doe je natuurlijk bij Joost.