Hoe zet je koffie? Joost legt het uit

Maar toch wordt hij regelmatig gesteld: hoe zet je koffie? Gelukkig heeft Joost het antwoord voor je. Want jij als beginnend koffiedrinker wil toch ook gewoon de lekkerste koffie in je kopje laten stromen?

Hoe zet je koffie? Joost vertelt het

Dus, hoe zet je koffie? Het antwoord op die vraag is simpel: dat ligt aan de manier waarop je het doet. Het ene koffiezetapparaat is namelijk de ander niet. Joost zet daarom vijf verschillende koffiezetmogelijkheden voor je op een rij en licht ze daarna uitgebreid toe:

·       Koffie uit een koffiezetapparaat

·       Een pistonmachine voor de ware barista

·       Klassiek met een percolator

·       Super-de-luxe uit een cafetière

·       Met filter, lekker eenvoudig

Klaar voor de uitleg? Komt -ie!

Hoe zet je koffie met een koffiezetapparaat?

Koffiezetten met een koffiezetapparaat is tegenwoordig de meest voorkomende manier van een bakkie pleur zetten. En niet voor niets. Het is vaak namelijk slechts een kwestie van één druk op een knop en voilà, er staat een heerlijke kop zwart goud voor je klaar.

Er bestaan veel verschillende soorten koffiezetapparaten. Zo heb je onder andere keuze uit een:

·       Koffiezetapparaat met bonen

·       Volautomatische koffiemachine

·       Espressomachine

·       Pistonmachine

·       Cupmachine

·       Koffiepadmachine

En ga zo maar door

Welk koffiezetapparaat jij kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Zo zweren sommigen bij koffie van verse koffiebonen, terwijl anderen de voorkeur geven aan het gemak van een koffiecup of -pad.

Koffiezetten met een pistonmachine voor de ware barista

Eén van de koffiezetapparaten uit het rijtje van hierboven verdient wat extra aandacht: de pistonmachine. Dit is namelijk een apparaat waarbij je je net een echte barista voelt. Hoe? Je kan alle instellingen zelf bepalen en hebt zo volledige controle over de smaak.

Je bepaalt zelf onder andere de maling, doorlooptijd en met welke kracht de koffie aangedrukt wordt. Een kopje koffie zetten wordt met en pistonmachine een echt feestje. 

Deze machine wordt vaak aangeschaft en gebruikt door ervaren koffiedrinkers en echte fijnproevers. Als beginnend koffiedrinker raak je erg verwend als je met een pistonmachine begint ;).

Hoe zet je koffie met een percolator?

Een percolator is ook een koffiezetapparaat, maar niet zomaar een. Het is een soort variant op een klassiek koffiezetapparaat. Is het eigenlijk wel een machine? Het meeste werk moet je eigenlijk zelf verrichten.

Hoe zet je koffie met een percolator? Je hebt daar speciale voorgemalen koffie voor nodig en een fornuis. Je zet een percolator namelijk op het fornuis, stopt de gemalen bonen in het apparaat en de warmte van het fornuis doet de rest.

Het bijbehorende reservoir vangt de koffie op, waarna jij ‘m in kan schenken.

Hoe zet je koffie met een cafetière?

Het apparaat met deze dure naam is een variatie op de percolator. Je moet er ook zelf al het werk doen en er komt geen elektriciteit bij kijken.

Hoe zet je koffie met een cafetière? Je stopt je favoriete bonenmaling in het apparaat en vult ‘m met heet water. De bonenmaling wordt nu door het water opgenomen, waardoor alle aroma’s volledig tot hun recht komen.

Koffiezetten met een percolator of een cafetière duurt lang. Je moet beide apparaten ook vaak schoonmaken. Heb je daar geen geduld voor of zin in? Ga dan voor een moderner koffiezetapparaat.

Met filter, lekker eenvoudig

Wil je helemaal terug naar de ouderwetse manier van koffiezetten? Ga dan voor de filter variant. Voor alle hippe koffiezetapparaten was dat dé manier waarop men zichzelf dagelijks van een heerlijke kop koffie kon voorzien.

Hoe zet je koffie met filter?

Eenvoudig! Je vult het waterreservoir naar de gewenste hoeveelheid, plaatst het papieren filter in het daarvoor bestemde bakje, vult het filter met koffie (7-8 gram per kopje), schud het filter zacht om de koffie gelijkmatig te verdelen en laat de machine de rest doen.

Het filterapparaat verwarmt vervolgens het water en laat het vocht door de koffie lopen. De koffie vang je op in een kan en na een tijdje wachten, kan je hem gemakkelijk inschenken.

 Hoe zet je de lekkerste koffie?

Daar is maar één antwoord op: met de koffiebonen of -cups van Joost natuurlijk!

Jij als echte fijnproever wil écht goede koffiebonen bestellen. En daar houden wij van. De vers gebrande koffiebonen van Joost zijn er ‘voor fijnproevers, door fijnproevers’. Joost heeft in zijn strenge voorselectie verschillende smaken, landen en bonen van zijn lijstje geschrapt, allemaal met één doel:

Alleen de allerlekkerste koffiebonen aanbieden aan liefhebbers als jij en ik.

En weet je wat het mooie is?

Hoe jij je koffie ook zet: de vers gebrande koffiebonen van Branderij Joost zorgen voor precies de goeie kop koffie. Het maakt niet uit welke methode van koffiezetten je gebruikt.

Dus of je nu een superdeluxe koffiemachine thuis hebt staan of zelf je bonen maalt met de hand en vervolgens met een filter aan de gang gaat, Joost zorgt dat jij optimaal geniet van het zwarte goud in jouw kopje.

Bestel de koffie hier of ontdek jouw favoriete smaak in de koffiecups pick & mix voordeeldoos.