Pesto Pistachio

Pesto Pistachio

Ingrediënten:

100 gram gepelde ongezouten Pistachenoten
50 gram Parmezaans kaas
50 gram Peccorino Romano kaas
50 gram Basilicumblad (ongeveer 1 plant)
2 teentjes (liefst verse) knoflook
150 ml extra vergine olijfolie, liefst uit Ligurië
snuf grof zeezout

Bereiding Pesto Pistachio

Pel de knoflookteentjes en stamp ze fijn in de vijzel, doe er een snuf grof zeezout bij en stamp nog een minuutje door. Doe nu alle basilicumblaadjes in de vijzel en stamp net zo lang tot alles helemaal fijn en vermengd is. Nog een heel klein snufje grof zeezout erbij en dan de Pistachenoten toevoegen en weer stampen tot je een egale dikke puree hebt verkregen.
Rasp de 2 soorten kaas en voeg ze toe in de vijzel, samen met de olijfolie, stamp alles met draaiende bewegingen tot een mooie egale pesto.

Ongeduldig als wij Nederlanders zijn is het ‘vijzelen’ natuurlijk best tijdrovend en intensief en zijn we geneigd de food processor of staafmixer te pakken. Doe dit niet! Door de koude en langzame bewerking in een vijzel blijft de smaak van de basilicum behouden en wordt het eindresultaat echt vele malen beter dan bij machinale bewerking.


Tip: Met de hoeveelheid pesto zoals hierboven beschreven heb je voldoende om een heerlijke vegetarische pastamaaltijd voor 6 personen te bereiden. Dat doe je bij voorkeur met vers bereide Trofie (handgerolde pasta), maar die is niet overal voorhanden en nog best een klusje om zelf te maken, dus met verse spaghetti mag het ook. Vers is ook hier het toverwoord, vers bereide pesto + verse pasta = yummm

Kook de pasta ‘al dente’ en voeg pas op het laatst de pesto toe en serveer direct zodat de basilicum geen smaak verliest. Buon Appetito!