Noten roosteren tips

Staat er vanavond een recept op tafel waarvoor een van de stappen noten roosteren is? Dan pak je er vast bijna automatisch de koekenpan bij. Noten roosteren in een droge koekenpan is immers de beste manier, toch?

Noten roosteren: meer smaak

In welke van jouw gerechten gaan er wat noten? Of het nu op wat noedels is, over een salade of door je ontbijt, wat nootjes toevoegen aan een maaltijd maakt ‘m altijd net een tandje lekkerder – en laat het bord er extra mooi uitzien.

 Maar waarom rooster je je noten kort voor je ze op of door een maaltijd strooit? Dat heeft alles te maken met de smaak. Want door de noten kort te roosteren, komt er veel meer smaak vrij. Lekker! En met veel meer smaak, bedoelen we echt heel veel meer smaak.

Sla de stap noten roosteren daarom echt niet over!

Noten roosteren tips

In dit blog deelt Joost zijn beste noten roosteren tips met je, zodat de noten in jouw maaltijd lekkerder smaken dan ooit!

Kies het juiste apparaat

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Bon Appétit zitten we er flink naast met onze koekenpanmethode. Zij zweren namelijk bij noten roosteren in een oven.

Noten roosteren oven

Maar waarom de oven? Het grote voordeel van noten roosteren in de oven is dat de hitte gelijkmatig verspreid wordt. Hierdoor zal elke noot evenveel geroosterd worden. Bij een pan is dat niet het geval, daar heb je vaak warmere en minder warme stukken. De noten worden dan niet helemaal gelijkmatig geroosterd.

Daarnaast hoef je in een oven niet de hele tijd te blijven roeren, iets wat je in een koekenpan wel moet doen in verband met aanbrandingsgevaar. Loop je namelijk even kort weg, dan kun je vaak weer opnieuw beginnen, want je noten zijn dan zwart.

Noten roosteren oven: zo doe je dat

Gelijk testen? Onthoud dan: 175°C. Dit is een goede temperatuur om noten te roosteren. Hoe lang moeten ze in de oven?

Noten met een zachte textuur (walnoten, pistache, pecannoten): 6 tot 8 minuten

Noten met een harde textuur (hazelnoten, amandelen): 8 tot 10 minuten

Natuurlijk is de baktijd afhankelijk van de oven die je gebruikt. De ene oven is namelijk niet de ander. Houd daarom altijd een (schuin) oogje in het zeil. Een intense geur van noten is normaal, een verbrande geur niet.

Noten roosteren Airfryer

De laatste jaren is de Airfryer steeds populairder geworden. Deze gezonde versie van de frituurpan is ook uiterst geschikt voor noten roosteren. Het is namelijk een soort mini oven die niet voor hoeft te verwarmen.

Je kan dezelfde methode toepassen als in de oven. Schud de bak alleen een paar keer om bij noten roosteren Airfryer.

Hier geldt ook weer: gebruik je neus en je ogen en verkort eventueel de baktijd of schroef de temperatuur naar beneden.

Genieten met de noten van Joost

Wil je zelf je tafel vullen met heerlijke gerechten die afgemaakt zijn met wat geroosterde noten? Dan ben je bij Branderij Joost aan het perfecte adres, tenzij je op zoek bent naar de allergoedkoopste noot, dan kan je beter wegklikken en alleen de noten roosteren tips van hierboven meenemen.

Zoek je bizar lekkere noten? Begin dan maar vast met watertanden, want die heeft Joost wel voor je klaarstaan. Van cashewnoten tot een feestmix, noten kopen bij Joost is gegarandeerd genieten.

Waarom?

Alle noten hebben een strenge voorselectie doorstaan. Joost verkoopt alleen de allerlekkerste noten. Bij ons geen vershouders, kleur- of glimmiddeltjes om onze noten er beter uit te laten zien. Af en toe alleen een korreltje zou of een goede kruidenmix.

Daarnaast worden de noten vers voor jou gebrand en ingepakt. We branden niet vooruit, wat betekent dat de noten dagelijks vers gebrand worden. Liever eerst even snuffelen? Breng een bezoekje aan een van onze winkels en ruik en proef de kwaliteit van Joost zelf.