Versgebakken appel-notentaart

Verse appel-notentaart..... alleen de geur al!


Wat is er nou lekkerder dan de geur van versgebakken taart die vanuit de keuken langzaam het hele huis vult? Nou, misschien wel de geur van droog geroosterde noten voor over jouw eigen appel-notentaart …

Kneed een soepel deeg van 300 gram gezeefd speltmeel, 175 gram roomboter (op kamertemperatuur), 1 ei, 80 gram fijne kristalsuiker, 15 gram lichte basterdsuiker, 1 zakje a 8 gram vanillesuiker, 2 tl kaneel en een snufje zout. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg minimaal 30 minuten te rusten in de koelkast.

Hak 100 gram rauwe pecannoten grof en doe in een grote mengkom. Schil 5 handappels, verwijder de klokhuizen, snijd de appels in kleine blokjes en doe bij de noten. Week 50 gram rozijnen 15 minuten in 2 el Honingrum (of ander likeurtje naar smaak), dep ze droog en voeg toe aan de appels en noten. Niet stiekem de resterende Honingrum opdrinken hè ?

Voeg nog 2 tl kaneel, 40 gram kristalsuiker, 1 zakje a 8 gram vanillesuiker en 2 el custardpoeder toe en schep alles goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte). Gebruik je een heteluchtoven, houd dan 160 graden aan. Vet een 24 cm springvorm in, rol het deeg uit tot een grote ronde lap (gaat heel makkelijk tussen 2 laagjes vershoudfolie) en bekleed de springvorm gelijkmatig met het deeg. Zeef nog een klein beetje custardpoeder over de bodem, verdeel het appel-notenmengsel in de taartvorm en druk heel zachtjes aan. Plaats de vorm net onder het midden in de oven en bak in 50 minuten gaar.

Dan denk je dus dat je 50 minuten kunt gaan luieren … vergeet het maar ? Neem ruim 100 gram ongezouten gemengde noten (de Puur mix van Joost is hiervoor perfect), 75 gram pecannoten en rooster deze samen in een droge pan op medium laag vuur tot ze beginnen te kleuren. Af en toe even omschudden of keren is uiteraard gewenst om een gelijkmatige bruining te krijgen, want zelf ga je ook niet alleen met je achterkant in de zon toch?

Heeft je oven gepiept? Dan is het tijd voor de finale opmaak … Laat 2 el honing vloeibaar worden in een pannetje op laag vuur, verdeel de geroosterde noten over de taart en lak de notentopping af met de honing. Nu volgt het moeilijkste deel, namelijk het wachten … wachten tot de taart volledig is afgekoeld voordat je de springvorm kunt verwijderen en je kunt proeven van deze overheerlijke huisgemaakte appel-notencreatie.

Mijn ideale combinatie, met een strakke espresso Dark Roast No96  ?
Eet smakelijk