Waar komt koffie vandaan?

Koffie: het behoort voor veel Nederlanders tot een hun favoriete dranken. Alleen in Nederland wordt iedere dag maar liefst 6,5 miljoen liter koffie gedronken. De gemiddelde Nederlander drinkt 150 liter per jaar. Ondanks deze vele liters is Nederland geen traditioneel koffieland. Honderden jaren geleden betaalde je voor een kopje zelfs de hoofdprijs, omdat het een exotisch product was. Dat brengt ons naar de vraag: waar komt koffie vandaan?

Waar komt koffie vandaan: een duik in de geschiedenis

In de tiende of elfde eeuw is de koffieplant ergens in Ethiopië ontdekt. Daar werden dan ook de eerste kopjes gedronken door mensen. Dit zwarte goud verspreidde zich in de vijftiende eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden. Een eeuw later werd het ook gedronken in Egypte, Turkije, Perzië en Syrië.

Daar werd de drank razend populair. Jaarlijks bezochten duizenden pelgrims de heilige stad Mekka, waardoor het nieuws over de ‘wijn van Arabië’ over de wereld verspreidde. Maar de Arabieren waren niet van plan om koffieplanten te exporteren…

De ‘bittere uitvinding van satan’ in koffiehuizen

In de zeventiende eeuw werd er door Europeanen steeds meer koffiebonen geïmporteerd, geen koffieplanten dus. Tegenstanders van de drank gaven het de naam ‘de bittere uitvinding van satan’, maar met weinig succes, want koffie werd steeds populairder.

In 1615 werd dan ook het eerste koffiehuis in Venetië geopend. Daarna volgde grote steden in Engeland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland. In Amsterdam opende het eerste koffiehuis in 1663. Een jaar later volgde Den Haag.

Eer dat de zeventiende eeuw op de helft was, waren er alleen in Londen al zo’n 300 koffiehuizen. Hierdoor steeg de vraag naar koffiebonen enorm.

Waar komt koffie vandaan? Nederland bemachtigde zaden

In de tweede helft van de zeventiende eeuw slaagden Nederlanders erin om zaden van de koffieplant te bemachtigen. Deze zaden werden naar Indonesië (Batavia) verscheept, waardoor koffieplantages op het eiland Java ontstonden.

En zo creëerde Nederland een goedlopende koffiehandel. De plantages bleven niet in alleen Java, ze verspreidden zich naar andere eilanden, als Celebes en Sumatra.

Een grote fout in 1714

In 1714 keerde het tij toen de burgemeester van Amsterdam een grote fout maakte. Hij gaf namelijk een jonge koffieplant cadeau aan de koning van Frankrijk, Louis XIV. In het geheim werd daar in 1723 een stekje van meegenomen door Gabriel de Clieu naar de ‘Nieuwe Wereld’.

Ondanks een groot tekort aan drinkwater en aanvallen door piraten, overleefde het stekje de reis. De Clieu zag zoveel potentie in het stekje, dat hij er zelfs zijn laatste drinkwater mee deelde.

Met succes, want uiteindelijk kreeg het stekje een plaats op het eiland Martinique – een eiland dat ruim twee keer groter is dan Texel in de Caribische Zee. Vijftig jaar later groeiden er achttien miljoen koffieplanten op het eiland. En zo verspreidde de plant zich naar Zuid- en Midden-Amerika.

Koffie anno nu

Sinds de afgelopen eeuw wordt koffie steeds meer thuis gedronken. In eerste instantie was dat alleen filterkoffie, die ken je misschien nog wel van je opa en oma, maar tegenwoordig hebben veel mensen een koffie bonenmachine thuis staan. Bij Branderij Joost zijn we groot van de Jura koffiemachine.

Joost geeft deze mensen groot gelijk, want bonenkoffie is – natuurlijk – de lekkerste. Waarom? Omdat gebrande bonen direct na het malen worden gebruikt voor een heerlijke kop. Bij filterkoffie gaan veel aroma’s verloren.

Waar komt koffie vandaan - de bonen van Joost

Wie Joost kent, weet dat hij altijd voor kwaliteit kiest. Ook zijn koffie heeft hij uitgekozen op kwaliteit. Je hebt bij ons dan ook geen keuzestress als je koffiebonen uitkiest: zoveel verschillende soorten hebben we niet.

Door de strenge voorselectie is Joost uitgekomen op koffiebonen uit vier verschillende landen. In de blends voegen we daar nog twee landen aan toe:

  • ·      Peru
  • ·       Colombia
  • ·       Brazilië
  • ·       Guatemala
  • ·       Ethiopië
  • ·       Java

Fijn om te weten: we halen alleen koffiebonen van koffieplantages waar de koffieboeren goed omgaan met hun medewerkers en met de natuur. Wij houden namelijk niet van koffie ‘met een smaakje’ en zijn ook fijnproevers op ethisch en ecologisch gebied.