ZIJN PINDA’S GEZOND?

ZIJN PINDA’S GEZOND OF NIET? NOU...

Op de vraag of pinda’s gezond zijn, is niet direct een pasklaar antwoord te geven. Het zit namelijk zo: er zitten een hoop goede vetten, vitaminen, mineralen en eiwitten in pinda’s, en dat maakt de pinda’s gezond. Het ligt er echter wel aan waar je pinda’s mee vergelijkt of welk doel je wilt bereiken met het eten van pinda’s of je pinda’s gezond kunt noemen in jouw situatie.

Wat zit er in pinda’s?

Eet je een handje ongezouten pinda’s van 25 gram, dan is dit wat je binnenkrijgt:
- 12,9 g vet, waarvan 1,9 g verzadigd vet
- 6,3 g eiwit
- 3 g koolhydraten, waarvan 1,2 g suiker
- 1,7 gvezels
- 0 g zout
Dat handje pinda’s bevat in totaal 157 kilocalorieën. Pinda’s zijn vezelrijk en eiwitrijk en zijn daarnaast rijk aan ijzer, vitamine B en vitamine E.

WAT ZEGT HET VOEDINGSCENTRUM OVER PINDA’S?

Het Voedingscentrum onderstreept dat pinda’s gezond zijn en spoort aan om pinda’s deel te laten uitmaken van je vaste eetpatroon. Het Voedingscentrum rekent pinda’s tot de noten (hoewel pinda’s geen noten, maar peulvruchten zijn) en plaatst noten vervolgens in de Schijf van Vijf. Ze vallen in de categorie met veel eiwit, samen met vis, peulvruchten, vlees, ei en zuivel.

Wel wijst het Voedingscentrum erop dat er veel calorieën in noten zitten, ‘dus overdrijf het niet’. Aangeraden wordt om iedere dag een handje ongezouten noten te eten. Een handje noten komt neer op 25 gram voor een volwassene en 15 gram voor een kind. Het maakt hierbij niet uit of je kiest voor geroosterde, ongebrande of gebrande noten: alle drie de varianten zijn goed voor je.

Ook handig om te weten: gezouten noten staan niet in de Schijf van Vijf. Ook bewerkte noten, zoals noten in een laagje chocola of gesuikerde noten, zijn geen Schijf van Vijf-voeding.

WANNEER IS PINDA ETEN EEN GOED IDEE EN WANNEER JUIST NIET?

Regelmatig pinda’s of noten eten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Heb je die dus in de familie, dan kan het zeker geen kwaad om iedere dag pinda’s of noten te eten.

Verder is pinda eten een goed idee als je zwanger bent. De belangrijke vitamines en mineralen, zoals calcium, ijzer en vitamine E, komen juist als je zwanger bent goed van pas voor je lichaam. Geef je borstvoeding, dan raadt het Voedingscentrum zelfs aan om zo’n 50 gram noten per dag te eten. Baby’s hebben goede vetten nodig en daarin spelen noten een mooie rol: het vet in de noten die jij eet, krijgt je kind via de melk binnen.

Eet beter geen pinda’s als je op zoek bent naar voeding die je helpt bij het afvallen. Pinda’s bevatten veel vet en hoewel ze gezond zijn, helpt een handje pinda’s per dag je dus geen handje met afvallen.

ZIJN PINDA’S EN NOTEN NET ZO GEZOND?

Pinda’s en noten zijn iets anders: een pinda is geen noot, maar een peulvrucht. Toch rekent het Voedingscentrum de pinda tot de noten, omdat in studies ook de pinda’s regelmatig tot de noten gerekend worden. In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda’s dus net zo gezond als noten.
Houd er echter wel rekening mee dat pinda’s meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda’s als je wat kilo’s kwijt wilt.

OOK INTERESSANT: IS PINDAKAAS GEZOND?

Een interessante vraag: als pinda’s gezond zijn, dan is pindakaas ook gezond waarschijnlijk, of niet dan? Het ligt iets genuanceerder.
De pinda’s in pindakaas zijn natuurlijk net zo gezond als pinda’s die niet geplet zijn, maar pindakaas bestaat vaak uit nog veel meer ingrediënten dan alleen pinda’s, bijvoorbeeld palmolie, zout en suiker. Zo’n pindakaas met allerlei toevoegingen maakt van pindakaas toch nog een ongezonde keuze.
Gelukkig zijn er steeds meer soorten pindakaas te krijgen die voor 100% uit pinda bestaan. Ook is er notenpasta die enkel noot bevat. En goed nieuws: deze notenpasta en pindakaas die van 100% noten of pinda’s is gemaakt, staat in de Schijf van Vijf! Kies dus volgende keer in de supermarkt voor gezonde pindakaas: lees even het etiket en check of er geen zout of andere extra ingrediënten zijn toegevoegd.
VET LEKKER: PINDA’S VAN BRANDERIJ JOOST
Gezond dus, regelmatig een handje pinda’s wegknabbelen. Maar, en dit vinden wij minstens even belangrijk, ook gewoon heel erg lekker! Zeker als je kiest voor verse pinda’s van Branderij Joost. We hebben voor iedere fijnproever de juiste pinda. Je vindt bij ons:
- Ongezouten pinda’s
- Doppinda’s

Van welke pindavariant werk jij morgen een handje (of misschien wel twee handjes ;-)) weg?