Zo maak je de perfecte borrelplank

De ultieme gids voor het samenstellen van de perfecte borrelplank? Die heb jij hier gevonden. Want naast dat Joost een neusje heeft voor het vinden van de allerlekkerste noten (en koffie), weet hij ook als geen ander hoe hij de perfecte borrelplank op tafel tovert. En het beste van alles? Een borrelplank maken is echt geen hogere wiskunde, dus jij kan het ook!

Kaas, kaas en nog eens kaas!

Een borrelplank zonder kaas is als een feest zonder muziek. Het is gewoon niet compleet… Ga voor een mix van kazen: zacht, pittig, romig en kruimelig. Laat je innerlijke kaasfanaat dus los en verbaas je vrienden met een kaasselectie waar ze alleen maar van kunnen dromen.

Met kaas vorm je de basis van je plank. Een stuk brie uit de oven, blokjes jonge kaas en een goede camembert, je verdeelt ze verspreid over de plank.

De volgende stap: charcuterie

Om de perfecte borrelplank meer te vullen, voeg je na de kaas ook diverse vleeswaren toe. Prosciutto, salami, chorizo en coppa bijvoorbeeld. Rol ze op, stapel ze op en maak er een mini-vleeswarenfestival van.

Een handige tip: vouw plakjes salami overlappend over elkaar over de rand van een wijnglas. Als de gehele rand bedekt is, draai je het glas om (met de salami-rand op de plank), verwijder je het glas door het naar boven te tillen en houd je een prachtige salami-roos over.

Dip it! – Smakelijke sauzen en smeersels

De basis van je borrelplank staat nu, tijd om lekkere extra’s toe te voegen. Dips zijn daarbij essentieel. Denk aan een romige hummus, een pittige guacamole of een klassieke kruidenboter. Vergeet dan natuurlijk niet om wat toastjes, crackers en stokbroodjes in de buurt te hebben om alles in te dippen.

Knibbel, knabbel, knapperigs

Na de dips is het tijd voor de knapperige toevoegingen om hun entree te maken op de borrelplank. Noten, pretzels en andere munchies zijn niet alleen perfect om lege plekken op te vullen, maar ze zijn ook gewoon lekker om op te knabbelen terwijl je geniet van goed gezelschap en lachwekkende verhalen.

Noten, onmisbaar op de perfecte borrelplank

Als er één ding is dat je moet weten over het creëren van een borrelplank, is het wel de magische kracht van noten. Deze kleine smaakbommetjes zijn niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ze kunnen ook wonderen verrichten voor het algehele karakter van je plank.

Noten zijn eigenlijk als de sidekicks van een borrelplank: ze zijn er altijd, klaar om die lege plekken op te vullen en je te redden van ‘saaie’ stukken op de plank. Heb je bijvoorbeeld wat ruimte over tussen die smeuïge kaas en de plakjes salami? Voeg gewoon een handvol noten toe en voilà, je plank ziet er meteen compleet uit. 

Ze zijn als de Bob Ross van de culinaire wereld, die met een paar penceelstreken een meesterwerk tevoorschijn tovert. Bekijk hier onze borrelpakketten.

Noten zijn niet zomaar vulling

Terug naar het onderwerp van de dag: noten zijn niet zomaar vulling. Ze voegen een verrukkelijke textuur en knapperige bite toe aan je borrelplank. Hun natuurlijke aroma’s variëren van hartig tot zoet, waardoor ze de perfecte aanvulling zijn op allerlei soorten kazen, vleeswaren en dips.

Hier zijn een paar suggesties om je notenspel naar een hoger niveau te tillen:

  • Gebrande amandelen: Deze klassiekers zijn altijd een hit. Ze hebben een aangename crunch en een delicate, nootachtige smaak die perfect samengaat met vrijwel alles op je plank. Noten roosteren doe je trouwens gemakkelijk zelf. Lees hier onze noten roosteren tips.
  • Geroosterde pecannoten: Een zoete traktatie die je plank een vleugje luxe geeft. Deze noten zijn zo heerlijk en krokant. Zorg ervoor dat je genoeg hebt, want ze zijn gegarandeerd snel op!
  • Pittige cashewnoten:Voor de avontuurlijke fijnproevers onder ons. Deze met kruiden gekruide cashewnoten voegen een kick toe aan je plank en brengen je smaakpapillen tot leven. Ze zijn perfect om een beetje pit toe te voegen aan de borrelbeleving en gaan goed samen met bijvoorbeeld een pittige kaas.
  • Pistachenoten: Deze kleine, groene schatten zijn niet alleen superlekker, maar ze zijn ook nog een leuk om te eten. De schaal nodigt je uit om ze te pellen, waardoor ze de ultieme bezigheid zijn voor degenen die graag hun handen bezig houden terwijl ze genieten van een goed gesprek.

Tip: Studentenhaver is een perfecte combinatie met kaas. Dus zeer geschikt voor een lekkere borrelplank.