Soorten noten: deze bestaan er allemaal

Noten zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en smaken. Welke verschillende soorten noten bestaan er allemaal? Wij vertellen je graag meer over noten soorten en de belangrijkste eigenschappen van deze heerlijke bommetjes vol goede voedingsstoffen.

 

Verschillende soorten noten

Hoeveel verschillende soorten noten kan jij opnoemen? De kans is groot dat je er een paar vergeet (hoor je hier de uitdaging? ;-)). We zetten daarom eerst alle noten soorten op een rijtje in alfabetische volgorde:

 

·       Amandelen

·       Cashewnoten

·       Hazelnoten

·       Macadamia noten

·       Paranoten

·       Pecannoten

·       Pinda’s

·       Pistachenoten

·       Walnoten

 

Amandelen: bruin en wit

Amandelen komen in een bruine en een witte variant. Deze noot is één van de meest bekende noten soorten en dat is niet voor niets. Amandelen zijn namelijk geliefd door hun milde smaak en zijn ook nog eens erg gezond!

 

Pure luxe met cashewnoten

Cashewnoten zijn, net als amandelen, super gezond. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vitaminen waar je lichaam erg blij van wordt. Denk aan onverzadigde vetten, ijzer, magnesium, zink, vitamine K, vitamine B1 en proteïne.

 

Ook deze noten zijn enorm geliefd door de smaak. Daarnaast kan je ze met en bij zo ongeveer alles eten. Los uit het vuistje of door een salade of wokgerecht; ze smaken heerlijk.

 

Deze parels onder de soorten noten koop je dus niet alleen voor de lekker, de voedingsstoffen geven je ook een goede reden (of excuus) om er regelmatig van te genieten.

 

De veelzijdige hazelnoot

De meeste hazelnoten worden gepeld en rauw verkocht in hun mooie bruine jasje. Dit worden ook wel bruine hazelnoten genoemd. De witte variant van hazelnoten wordt, net als witte amandelen, kort geblancheerd om het bruine jasje te verwijderen.

 

Niet alleen zijn hazelnoten heerlijk om zo te eten, ze worden ook vaak verwerkt in andere producten. In hazelnootpasta of hazelnootmeel bijvoorbeeld. Een erg veelzijdige noten soort dus.

 

Macadamia noten

Wellicht een wat minder bekende noot: de macadamia. Deze soort zijn redelijk grote, bolvormige noten die een delicate, romige smaak hebben. Ze hebben daarnaast een hoog vetgehalte en een hele waslijst aan vitamines: B1, B2, B3, B5 en B6, maar ook ijzer, koper, seleen, calcium, kalium, zink, magnesium, mangaan…

 

Niet voor niets dat de macadamia ook wel de koningin onder de noten wordt genoemd. Eet dus vooral nog een extra macadamia op je gezondheid!

 

 

Paranoten – brazil nuts

Paranoten, ook wel brazil nuts genoemd, zijn paranormaal lekker. Soms staat deze noot onder de noten soorten in een negatief daglicht. Dat komt doordat er veel seleen in paranoten zit.

 

Hierdoor zit je snel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is positief en negatief. Want door deze noten soort te eten, weet je zeker dat je niet te weinig seleen binnenkrijgt. Aan de andere kant overschrijd je snel de aanbevolen hoeveelheid.

 

Als je echter geen kilo paranoten per dag eet, is er niets aan de hand.

 

Pecannoten: gezond én lekker

Het zal je niets verbazen, maar ook pecannoten zijn enorm gezond én lekker. Het voelt een beetje alsof we in herhaling vallen, maar het is toch echt waar. Pecannoten smaken een beetje boterachtig en zoet.

 

Dit heerlijke nootje komt in drie varianten: gezouten, ongezouten en rauw. Genoeg keuze dus!

 

Pinda’s in een notendop

Joost is gek op pinda’s en heeft dan ook voor iedere pindaliefhebber de juiste pinda klaar. Je vindt bij ons:

 

·       Doppinda’s

·       Djakarta pinda’s

·       Grote pinda’s

·       Vliespinda’s

·       Ongezouten pinda’s

·       Suikerpinda’s

 

Genoeg om uit te kiezen dus. En het bestellen ervan is ook nog eens peanuts!

 

Al moeten we je een klein geheimpje verklappen over de pinda. Deze noot is eigenlijk helemaal geen noot. Pinda’s zijn peulvruchten. Maar dat maakt ze natuurlijk niet minder lekker of waardig van een plekje tussen deze heerlijke lijst.

 

Pistachenoten: pellen of snellen?

Pistachenoten komen in een gepelde variant en als pistachenoten in dop. Wat jouw voorkeur heeft, ligt er echt aan of je houdt van pellen. Dit maakt de hele ervaring van het eten van pistachenoten net wat leuker, maar duurt wel langer.

 

Daarnaast heeft Joost niet alleen deze twee ‘naturel’ pistachenoten een plekje in ons assortiment gegeven. Ook hebben de geroosterde Griekse pistachenoten hun welverdiende plek veroverd in onze webshop en winkels.

 

Walnoten: lijken op hersenen én zijn er goed voor

Is het je wel eens opgevallen dat walnoten een beetje op hersenen lijken? En niet alleen lijken ze op je grijze massa, ze zijn er ook nog eens goed voor! Door de grote hoeveelheid omega-3 vetzuren helpen ze je hersenen te functioneren.

 

Eet jezelf dus slim met walnoten! Los uit het vuistje of door een salade; deze hersen-look-a-like is erg lekker. Walnoten zijn altijd ongebrand of rauw.

 

Soorten noten: kies jouw favoriet

Welke noten soorten zijn jouw favoriet? Heb je ze eigenlijk allemaal wel eens geprobeerd? Om echt ‘verslaafd’ te raken aan de heerlijke smaken van de verschillende soorten noten, ben je bij Joost aan het beste adres.

 

Onze noten soorten zijn namelijk altijd vers gebrand en worden snel bij je bezorgd zonder extra poespas of onnodige toevoegingen. Bekijk al onze heerlijke noten hier en bestel vandaag nog jouw favoriet.

 

Noten soorten in notenmixen

Naast pure noten, heeft Joost ook een aantal overheerlijke notenmixen samengesteld. Ben je iemand die moeilijk kan kiezen? Dan is een notenmix de perfecte oplossing. Onze verschillende mixen bestaan uit de beste en lekkerste noten.

 

Bekijk ze dus snel en geniet binnenkort van de meest heerlijke, vers gebrande noten!